3 παράλληλοι ποταμοί στο Yunnan

    yunan.jpg

    Tο Εθνικό Πάρκο των τριών παραλλήλων ποταμών, στη βορειοδυτική ορεινή περιοχή της επαρχίας Yunnan, περιλαμβάνει οκτώ ομάδες προστατευμένων περιοχών. Αυτός ο τόπος των 1.7 εκατομμυρίων εκταρίων περιέχει τους τρεις μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας: τους Yangtze, Mékong και Salouen.
    Οι ποταμοί αυτοί κυλούν παράλληλα, από το βορά προς το νότο, διά μέσου κοιλάδων βάθους μέχρι 3.000 μ. που περιστοιχίζονται από κορυφές καλυμμένες από πάγους και ξεπερνούν τα 6.000 μ. Αυτή η εύκρατη περιοχή είναι η πιο πλούσια του κόσμου σε βιολογική ποικιλία.
    Εδώ υπάρχει η γεωλογική ιστορία των τελευταίων 50.000.000 ετών, που σχετίζεται με την σύγκρουση μεταξύ της ινδικής και της ευρασιατικής πλάκας, το κλείσιμο της αρχαίας Tethys, την ανύψωση της Αλυσίδας των Ιμαλαΐων και του Θιβετιανού Οροπεδίου.
    Αυτά τα γεωλογικά γεγονότα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ασιατικής γης.
    Τα βαθιά και παράλληλα στόμια των Jinsha, Lancang και Nu Jiang είναι τα εξαίρετα φυσικά χαρακτηριστικά που δεσπόζουν πανοραμικά. Τα ψηλά βουνά με τις παγωμένες κορυφές βρίσκονται παντού και προσφέρουν και αυτά ένα πανοραμικό θέαμα.
    Η εξαίσια τοπογραφική και κλιματική διαφορετικότητα της περιοχής αποτελεί ένα μοναδικό τοπίο που διατηρεί ακόμη πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά της παρά το γεγονός ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια την νέμεται ο άνθρωπος.

    Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι από το 2003.

Σχολιάστε