Ο ναός του Ουρανού

  ouranos.jpg

  Ο ναός του Ουρανού, που θεμελιώθηκε το πρώτο μισό του 15ου αιώνα, κατά την διάρκεια της βασιλείας του Yongle της δυναστείας των Ming ,αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές σύνολο κτιρίων αφιερωμένων στη λατρεία κτισμένων μέσα σε κήπους και περιβαλλόμενα από ιστορικά πευκοδάση. Πρόκειται για ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής σύλληψης που αντικατατοπτρίζει με απλότητα και ακρίβεια μια αρχέγονη κοσμογονία και αφορά στην εξέλιξη ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του Κόσμου.
  Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεκίνου και είναι ο μεγαλύτερος ναός – βωμός που υπάρχει άθικτος έως σήμερα. Ο ναός αυτός ονομαζόταν Ναός του Ουρανού και της Γης και το 1533 μετονομάσθηκε σε Ναό του Ουρανού και ήταν η θέση όπου οι αυτοκράτορες των Δυναστειών Ming και Qing λάτρεψαν και πρόσφεραν θυσίες στον Ουρανό και προσευχήθηκαν για καλή συγκομιδή. Χαρακτηριστικό του ναού είναι ότι σε αντίθεση με τα χρυσά κεραμίδια και τους κόκκινους τοίχους των κτισμάτων της Απαγορευμένης Πόλης, στο Ναό του Ουρανού το κυρίαρχο χρώμα είναι το μπλε, που συμβολίζει την ένωση με τον Ουρανό.
  Το γενικό σχεδιάγραμμα, όπως και για καθένα από τα κτίρια, συμβολίζει τη σχέση ανάμεσα στον ουρανό και τη γη ( ο ανθρώπινος και ο θείος κόσμος Κόσμος ) που είναι η έννοια της κινεζικής κοσμογονίας, όπως επίσης και τον ιδιαίτερο ρόλο των αυτοκρατόρων μέσα σ’ αυτή τη σχέση. Ο συμβολισμός αυτός επηρέασε, για πολλούς αιώνες τόσο την αρχιτεκτονική όσο και τον σχεδιασμό ναών στην Άπω Ανατολή. Από πολιτική και κοινωνική άποψη αυτός ο συμβολισμός έδειχνε τη νομιμότητα των φεουδαρχικών Δυναστειών που διοικούσαν την Κίνα για περισσότερο από δύο χιλιετίες.
  Οι τοίχοι του ναού έχουν τετράγωνη μορφή στα νότια και κυκλική στα βόρεια τμήματα συμβολίζοντας την τετράγωνη γη και τον στρογγυλό ουρανό. Ο ναός περιέχει ζωγραφικά έργα τέχνης και απαράμιλλα χρώματα που εναλλάσσονται από ξύλο και χρυσό ενώ περίφημη είναι η ακουστική του.
  Στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι το 1998.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s